Könsstympning
Könsstympning innebär borttagande av hela eller delar av de yttre könsorganen, det vill säga klitoris samt inre och yttre blygdläppar och klitorishuvan. Könsstympning utförs ofta på flickor som en initiationsrit och betraktas i många fall som en förutsättning för att flicka ska kunna gifta sig. Alla former av omskärelse på flickor är olagliga i Sverige. Det är också olagligt att planera, förbereda eller be någon annan att utföra en omskärelse.
Ska jag söka vård om jag blivit omskuren? Du kan kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekologisk mottagning om du har frågor om ditt underliv. På de stora sjukhusens kvinnokliniker finns personal som har bra kunskap om kvinnlig omskärelse. På Södersjukhuset i Stockholm finns AMEL-mottagningen som är en specialmottagning för dig som har blivit omskuren. Vulvamottagning på Angereds Närsjukhus tar emot patienter som har problem orsakade av kvinnlig omskärelse. Patienter från hela Sverige kan söka vård på AMEL och Angereds Närsjukhus.
Kan jag njuta av sex om jag är omskuren? Att vara omskuren behöver inte påverka din förmåga att ha eller njuta av sex. Det går både att onanera och ha sex med andra. Även om yttre klitoris och området där omkring är skadat, kan du lära dig att använda det som finns kvar för att det ska kännas skönt. Den delen av klitoris som är synlig är bara en liten del av hela klitoris, som fortsätter ner bakom blygdbenet och omsluter vaginan.
Kan omskärelse påverka hur jag mår? Du kan känna dig nedstämd eller må dåligt på något annat sätt. Minnen från ingreppet kan finnas kvar, även om det hände för länge sen. En del kan känna sig deprimerade eller nedstämda utan att förstå att det kan bero på själva omskärelsen. En del kommer kanske inte ihåg att de blivit omskurna men känner obehag när en gynekolog eller partner rör vid underlivet. Det är bra att prata med någon om du känner dig nedstämd eller känner oro. Vi finns här för dig! ❤️