Könsdysfori
Alla känner sig inte som det kön de tilldelades när de föddes. Om det är så för dig och du mår dåligt av det, kan du ha könsdysfori.
Socialstyrelsen definierar könsdysfori som ett psykiskt lidande eller en försämrad förmåga att fungera i vardagen som orsakas av att könsidentiteten inte stämmer överens med det kön som tilldelades juridiskt vid födseln. Könsdysfori kan vara kroppslig (t.ex. obehag av en eller flera delar av kroppen, som bröstkorg, skäggväxt eller könsorgan) eller social (t.ex. ångest eller obehag av att andra människor använder fel pronomen eller tolkar en som fel kön).
Olika personer upplever könsdysfori på olika sätt, men många mår väldigt dåligt. För vissa känns könsdysforin hela tiden, för andra känns det mest i vissa situationer. Här är några exempel på hur livet kan påverkas om du har könsdysfori:
🤍 du mår dåligt när andra personer säger att du är tjej fast du känner dig som kille eller tvärtom. Eller när någon använder ett pronomen som inte stämmer med den du är.
🤍 du har svårt att se dig själv i spegeln, vara naken eller byta om med andra. Kanske undviker du att träna, bada eller ha sex.
🤍 du har svårt att tänka på annat än könsdysforin. Kanske får du inte vardagen att funka. Eller har svårt att koncentrera dig i skolan eller på jobbet.
🤍 du känner dig nedstämd eller har ångest. Det är vanligt att känna skam eller vilja att fly. Kanske använder du alkohol eller droger för att slippa känna hur dåligt du mår.
Många transpersoner har könsdysfori, men inte alla. Könsdysfori är inte ett krav för att vara trans, utan är ett tillstånd som ofta samvarierar med en könsidentitet som inte stämmer överens med det kön man tilldelades när man föddes. Att det är möjligt att diagnostisera könsdysfori innebär inte att könsdysfori är en sjukdom, utan diagnosen beskriver ett behov av kontakt med hälso- och sjukvården och av viss medicinsk hjälp. Den som upplever könsdysfori kan få könsbekräftande behandling.
Att prata om sin könsdysfori kan vara ett viktigt första steg mot att må bättre. Vi på Tjej- och transjouren i Lund tror att du bättre än någon annan kan sätta ord på dina känslor och tankar kring din könsidentitet. Vi lyssnar och stöttar dig!