Workshops

Vi är övertygade att partiarkalt våld och förtryck kan förebyggas genom normkritisk utbildning. Därför erbjuder vi workshops om normer, sex och samtycke för skolor, fritidsgårdar och ideella föreningar som jobbar med ungdomar. Våra primära förhållningssätt är diskussionen och det normkritiska tänkandet. Vårt mål är inte att uppfostra, utan att skapa en trygg miljö för unga där de kan få dela med sig av sina tankar om de ämnen som kan vara svåra att prata om.

Vi erbjuder workshops i fyra teman:

genus, kön och sexualitet

Vilka normer möter barn och unga under sin uppväxt? Vad betyder det egentligen när man säger att kön eller sexualitet är normer? Vad händer dem som bryter mot dessa normer? Vad är diskriminering och vad har man för rättigheter som ung person?

gränser, samtycke och relationer

Vilka normer finns det kring ungas kärleksrelationer och varifrån kommer dessa normer? Vad är sexuellt våld? Hur kan man visa samtycke och, viktigast av allt, hur ber man om samtycke och lär sig läsa av signaler från sin partner?

nätet och digitalt våld

Varför använder unga sociala medier? Hur känns det när vi får bekräftelse via sociala medier? Vad finns det för risker online? Är det olagligt att be om nudes? Vilka brottsliga handlingar kan ske online?

unga och porr

Varför tittar man på porr? Hur påverkar porr ungas föreställningar om sex? Var ligger gränsen mellan verklighet och fantasi? Hur pratar man med sin partner om det man har sett i porr?

Är du intresserad av en workshop i något av de här ämnena? Kontakta oss via workshop@tjejochtransjourenilund.se.

Vanliga frågor:

  • Våra klassrumsbesök brukar vara en timme. När vi håller workshops i en mindre formell miljö, t.ex. på fritidsgårdar eller idrottsföreningar, kör vi gärna längre och mindre strukturerade pass.

  • Vi håller våra workshops i blandade grupper. Detta gör vi delvis för att normalisera samtal om normer, gränser och samtycke mellan barn och unga av olika kön, och delvis eftersom vi tycker att att den binära könsuppdelningen kan vara klurig och exkluderande.

  • Vi som håller i workshops är ideellt engagerade volontärer som har genomgått jourens grundutbildning, samt fortbildning för skolinformatörer. Många av oss är studenter som pluggar till socionomer, jurister eller lärare. Ibland följer även en anställd samordnare med på workshops.

  • Vi har tagit fram eget workshopsmaterial baserat på metodmaterial från bl.a. RFSU, RFSL, Rädda barnen och Organisationen MÄN, samt vår fleråriga erfarenhet av bemötande av barn och unga. Materialet följer Skolverkets rekommendationer för undervisning i sexualitet, samtycke och relationer.

  • Inom ett IOP (idéburet offentligt partnerskap) med Lunds kommun har vi fått i uppdrag att hålla workshops om våld, normer och samtycke som en våldsförebyggande insats i kommunen. Därför erbjuder vi dessa workshops helt kostnadsfritt.