Orolig inför skolstarten?

Skolstarten kan väcka olika typer av känslor - många känner sig glada över att få träffa kompisar och lära sig nya saker, medans andra kan känna stress, oro eller ångest, ha ont i magen ofta, vara ledsna eller nervösa.

Många saker kan påverka att man inte mår bra på skolan. Kanske man inte har så många vänner, kanske läxorna känns för svåra eller en lärare eller klasskompis inte är snäll mot en. Många saker som kan kännas små kan faktiskt vara brott.

Vanliga brott på skolan är till exempel att:

  • någon slår, knuffar eller håller fast dig

  • någon sprider rykten om dig bakom din rygg eller på internet

  • någon hotar dig

  • någon gör något elakt mod dig men säger att du inte får berätta för vuxna på skolan eller anmäla till polisen och hotar med att göra dig illa om du gör det

Stöter du på någon som gjort dig illa på skolan?

Det kan vara särskilt svårt att gå tillbaka till skolan när man vet att man kommer att träffa någon som gjort en illa där. Du kanske har gjort slut med någon som var elak mot dig men fortsätter se dem varje dag eftersom de går på samma skola eller i samma klass. Kanske blir du retad, kränkt eller trakasserad av en eller flera av dina klasskamrater. Eller så kanske någon vuxen på skolan har gått över dina gränser?

Har du blivit utsatt för våld och kränkningar på skolan?

Det är aldrig ditt fel att du blir utsatt för våld eller kränkningar! Du ska inte behöva ändra på dig själv eller hur du ser ut, bara för att andra personer beter sig illa.

Mobbning är fel och kan vara brottsligt. Det är brottsligt att slå, hota eller trakassera någon, att fota eller filma någon i en utsatt situation och sprida kränkande bilder. Det är olagligt att diskriminera någon, pga exempelvis personens sexuella läggning, kön eller religion. Det spelar ingen roll om det händer på nätet eller IRL. Samma lagar som gäller i samhället i övrigt, gäller också på nätet.

Du har rätt till stöd och skydd. Alla har rätt att må bra och känna sig trygga på skolan och enligt lagen måste skolan motverka alla former av kränkande behandling. Det är skolans ansvar att ingen blir mobbad. Det gäller både när du är i skolan, på väg till skolan eller gör nåt på nätet som har med skolan att göra. Skolan ska stötta dig som blir utsatt för mobbning. Du kan till exempel berätta för en lärare, skolkurator, skolsköterska eller rektor. Skolan måste direkt ta reda på vad som har hänt, och göra allt för att stoppa mobbningen. De ska också försöka få mobbare att sluta mobba, eller polisanmäla om det som har hänt är brottsligt.

Du är inte ensam! Försök att berätta för någon om du blir mobbad. Det brukar hjälpa att prata med någon när man mår dåligt och man behöver få hjälp att stoppa mobbningen. Du kan till exempel prata med en kompis, någon i familjen eller någon annan du litar på. Du kan också vända dig till vår stödchatt. Vi lyssnar och stöttar dig och allt du berättar stannar mellan oss.

Ibland kan man ha svårt att sätta ord på vad exakt som gör att man mår dåligt eller känner sig ledsen, eller man kan vara osäker på ifall det som har hänt en faktiskt är fel eller brott. Det kan hjälpa att prata med någon, och ett bra första steg är att prata med oss på Tjej- och transjouren i Lund. Med oss kan du bolla tankar, vi lyssnar och stöttar dig, på telefon och chatt. Du är alltid anonym hos oss och våra volontärer har inte anmälningsplikt. Ingenting är för litet, vi tar dig alltid på allvar och står på din sida.

Föregående
Föregående

När nakenbilderna sprids…

Nästa
Nästa

Vanliga myter om första gången